Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Pod profesionalnom orijentacijom se podrazumeva niz postupaka kojima se, na osnovu testiranja psihofizičkih sposobnosti osobe, procenjuju njene predispozicije za bavljenje određenom delatnošću. 

Nije retko da naša slika o sebi u velikoj meri zavisi od naše uže i šire socijalne sredine. Tokom razvoja, želje naših roditelja ili očekivanja drugih budu često utkani u nas, čineći da naši pojedini, nesumnjivi, potencijali budu prekriveni onim što smo navikli da prihvatamo kao svoju prednost, jer nam je to uporno ponavljano. Nije retko ni da odbijamo da prihvatimo ono što bliske osobe zaista prepoznaju u nama, nekada iz čistog prkosa, ili iz želje da "budemo samo svoji". Profesionalna orijentacija može pomoći da na videlo isplivaju naše snage kojih često nismo bili svesni.

Takođe, kao roditelji, često smo ispunjeni strahom da li ćemo naše dete usmeriti na pravi put. U kojoj meri treba da određujemo njegov izbor u pogledu budućeg zanimanja? Da li treba sve prepustiti detetu ili odluku u krajnjem slučaju mora doneti roditelj? Ili nešto treće? Kakvi su rizici donete odluke? U okviru psihološke orijentacije koju pruža Anima Centar, kroz razgovor sa iskusnim psihologom i psihoterapeutom, roditelji mogu razmotriti ova i slična pitanja i približiti se pravim odgovorima.

Profesionalna orijentacija pomaže da se odgovori na pomenute dileme i pitanja i pruži podrška pri donošenju odluke, koja će u znatnoj meri određivati budući profesionalni, ali i lični život. Naši stručnjaci će Vam, pomoću stručno sprovedenih psiholoških testova i intervjua, pomoći da što objektivnije sagledate sopstvene sposobnosti i sklonosti i doneste najadekvatniju odluku.

U zavisnosti od Vaše životne situacije, možemo Vam pomoći u izboru odgovarajuće srednje škole ili izboru odgovarajućeg fakulteta.